FANDOM


Amazonac (Pomacea brigesii) potiče iz Južne Amerike. Najpopularniji akvarijumski puž, amazonac ili jabučar, ima najčešće kućicu žute boje mada postoje i varijacije u drugim bojama. Njegova veličina kada odraste je otprilike kao jabuka, pa otuda i naziv, nekih 5-6cm u prečniku. Hrane se algama, biljnim otpacima, ostacima hrane koja padne od ribica, a takođe voli i bareno povrće, spirulina tabletice.

Amazonac je polno zreo pri veličini od oko 2,5 cm. Mužjaka i ženku razlikujemo po tome što ženka polaže jaja, a isto tako se smatra da mužjak sa leve strane ima cevasti izraštaj za razliku od ženke. Laganim povišenjem temperature i pojačanom ishranom možemo podsticati reprodukciju. Ženka polaže jaja u obliku grozda iznad vode (u akvarijumu najčešće na poklopac). Jaja su veličine od 2,2 mm do 3,5 mm u prečniku od bledoružičaste do crvenkaste boje. Prosečno gnezdo sadrži 200 do 600 jaja. Ne izlegu se svi puževi, ali moguće je da ih preživi i do stotinak iz jednog gnezda. Mirni puževi koji su neutralni stanovnici akvarijuma. Ne bi ih trebalo držati sa ciklidima, botijama, helenom. Temperatura vode koja im odgovara je od 20-29°C, pH 5,5 – 8,0.

Preuzeto sa: http://www.akvarioland.com/Amazonac.html

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki