FANDOM


Neke ribice drže se u akvarijumima i iz praktičnih razloga, naročito higijenskih. Kao čistači, najpoznatije su botije, koje pripadaju familiji Cobitidae. Vole da jedu puževe koji se prenamnože u vodi, i to tako što ih isisavaju iz ljuštura. Manje po veličini i ređe zastupljene u akvarijumima su Botia dario i Botia striata, a češće su Botia macracantha.

Botia je slatkovodna riba, u prošlosti svrstavana u rod Cobitis i u rod Botia, a danas je jedini predstavnik roda Chromabotia. U prirodi se nalazi u vodama Indonezije, ostrva Borneo i Sumatre. Popularna je vrsta akvarijumskih riba, kako zbog svog zanimljivog izgleda i zapanjujuće inteligencije, tako i zbog korisnih prehrambenih navika.

Telo ribe je horizontalno izduženo, glava velika, a usta obrubljena brčićima. Boja tela varira od svetle pa do crvenkaste nijanse narandžaste. Narandžasto telo vertikalno seku tri debele, crne pruge. Prva pruga pruža se od vrha glave, prelazi preko oka i spaja sa istom prugom s druge strane. Druga, deblja pruga omotava se oko tela ribe, u predelu grudi, između glave i leđnog pereja. Poslednja pruga obuhvata leđno peraje i ostatak tela, sve do repnog peraja. Razlikovanje polova je vrlo teško - jedina sigurna odlika ženki je širi stomak. Zanimljivo je da ove ribe poseduju oštru bodljicu skrivenu u predjelu ispod očiju. Upravo zbog te bodljice ne preporučuje se transport ribe u običnim kesicama, već ili u nekoliko kesica ili bolje u čvrstoj posudi.

Traži besprekornu čistu i kiseonikom bogatu vodu, a kako dolaze iz brzih reka i potoka, drago im je i jako strujanje vode. Temperatura može da se kreće između 25 i 30°C. Njihovi sustanari ne smeju biti agresivne ribe, inače će početi odbijati hranu i povući se. Pri lošim akvarijumskim uslovima ili naglom menjanju hemizma vode prilikom useljavanja u akvarijum za očekivati je da obole od ihtioftirijaze (bolest koja se prepoznaje po belim tačkicama). Baš poput paleatusa koji svojim ponašanjem indiciraju nedostatak kiseonika u vodi, botije predstavljaju odlične pokazatelje lošeg kvaliteta vode.

Botia je riba dna, a po pitanju ishrane nije izbirljiva. Omnivor je i u prirodi se hrani puževima, malim beskičmenjacima, larvama insekata, crvićima, slatkovodnim račićima i biljnom hranom. U akvarijumu joj je omiljena hrana namenjenja mesojedima i razne vsrte sušenih crvića. U akvarijum je unesena kada se otkrila njena sklonost da jede puževe tako što ih jednostavno isisa iz kućice, što ju je učinilo vrlo popularnom i u akvaristici korisnom ribom. Njihovu neugodnu naviku predstavlja bušenje listova širokolisnih biljaka, što se može u nekoj meri sprečiti ako im se ponudi kuvano zeljasto povrće.

Vrlo su društvene i u akvarijumu se moraju držati u grupi od najmanje šest primeraka. Usamljene ribe će se osećati nesigurno, skrivati se i odbijati hranu, te će na kraju uginuti. Jato čine razigrane jedinke, među kojima postoji složeni društveni odnos. Ribe će se plašljivo sakrivati u šupljinama između kamenja i panjeva, u uglovima kad ovih nema, ako u akvarijumu nema dovoljno bilja i senovitih mesta. Botije su neverovatno inteligentne: pomno prate pokrete drugih riba u akvarijumu i oponašaju ih. Vlasnike će iznenaditi i načinom na koji spavaju - spavaju zajedno na dnu, nepomično ležeći okrenute na bok, zbog čega se mogu činiti mrtvima.

U akvarijumu nisu nikada izmreštene i zbog toga ne postoje varijeti ove vrste.

Ljudi ne upoznati sa ovom interesantnom ribom uglavnom je kupuju kada imaju problema sa puževima. Budući vlasnici moraju biti spremni ovim ribama omogućiti akvarijum pristojne zapremine, sa obzirom na to da botije u akvarijumskim uslovima narastu i do 30 cm i u proseku žive 20 godina.

Botia dario maksimalno naraste do 15 cm. Ove ribice udružuju se u jata, pa ih treba držati u grupama od barem 4 jedinke. Akvarijum za njihovo držanje treba da bude prostran, sa dosta mesta za skrivanje. To mogu biti panjevi, kamenje u vidu stena, glinene posude i slično. Podloga u akvarijumu treba da bude od sitnog kvarcnog peska, koji nije oštar, jer ove ribe vole da kopaju i skrivaju se u podlozi. Odgovara im mekša do srednje tvrda voda, maksimalno dH12, temperature od 23 do 28 stepeni C i pH 6.5-7.5. Minimalna zapremina akvarijuma mora da bude 100 litara. Ove ribe danju se skrivaju, a noću su aktivne.

Botia striata spada u miroljubive ribice i živi u jatima koja ne treba da broje ispod 5 jedinki. Narastu do 10 centimetara. Odgovara im mekša do srednje tvrda voda ispod dH12, temperature od 23 do 28 stepeni C i blago kisela voda, pH oko 7. Vole da jedu male puževe, ali im to nije jedina hrana. Pogoduje im podloga koja nije oštra, jer takođe voli da kopa po podlozi kao i Botia dario. Dekor akvarijuma treba da obezbedi skrovita mesta. Rado će uzimati i hranu u tabletama, larve komaraca i dafniju. Od povrća vole kolutiće krastavca.

Botia macracantha poznata je i pod imenom riba klovn, kako je još zovu zbog njenog ponekad teatralnog ponašanja u akvarijumu. Od prethodnih vrsta botija, ona je najveća i naraste do 50 cm, zbog čega treba obezbediti veliki akvarijum. To je riba dna i odgovara joj temperatura od 24 do 30 stepeni C, voda meka do srednje tvrda, dh 8 do 12, pH 6 do 7.5. Uživa u društvu pripadnika svoje vrste i voli da se krije, pa akvarijum treba da ima skrovita mesta. Potiče iz potoka pa voli jače strujanje čiste i kiseonikom bogate vode u akvarijumu. Pri lošim uslovima ili nagloj promeni hemizma vode u akvarijumu, podleže poznatoj bolesti belih tačkica. Botia macracantha nikada se nije izmrestila u akvarijumskim uslovima, zbog čega i ne postoje njeni varijeteti. Ove ribice dospeju u akvarijum obično kao jedno od rešenja za veliki broj puževa. Takođe su i dugovečne: žive do 20 godina. Pošto imaju naviku da buše listove širokolisnih biljaka, treba im ponuditi i hranu biljnog porekla.

Ponekad je botijima potrebna pomoć u vidu razbijanja ljuštura puževa, u čemu im možemo pomoći. Oce ribice nikad ne pojedu sve puževe u akvarijumu, već će ostaviti određeni broj da se razmnožava, čime obezbeđuju hranu na duži period. Zato je bolje prozvati ih regulatorima količine puževa u akvarijumu.

Preuzeto sa: http://www.zov.rs/code/navigate.php?Id=199&editionId=114&articleId=591

http://www.zooducan.com/13/Botia.html