FANDOM


Carska ili palmeri tetra (Nematobrycon palmeri) potiče iz Kolumbije. Jedna od najkrupniji tetri, naraste do 7cm. Ima daleko najatraktivnije boje tela i peraja. Telo joj je blago vretenasto, a celinu jedino razbija elegantno zaobljen rep. Za razliku od drugih vrsta tetri, razlika u polovima je više nego vidna. Vrlo lako je razlikovati mužjaka od ženke i na sam pogled. Peraja kod oba pola su blago žućkaste boje, krajevi su blago crne boje, dok su prema delu koji se spaja s telom blago crvenkaste boje. Boja tela je plavo-sivkasta i ide ka ljubičastim tonovima. Velika tamno crna crta ide od vrha glave prema repu. Boje tela su svetlija s gornje strane crte. Leđna i repna peraja kod mužjaka su primetno duže i izražajnije nego kod ženke. Glavna razlika je u repu, gde mužjak po sredini repa ima izduženu traku peraja i s tim daje repu izgled trozuba. Očne zenice kod mužjaka su svetloplave boje dok su kod ženki crne. Ženka je inače dosta manja i vitkija.

Preporučuje se da se drže na temperaturama od 24-29°C. Vole blago kiselu vodu, dakle pH između 5,5 i 7. Potrebno ih je držati u jatu od najmanje 10 jedinki kako bi formirale grupaciju i mogle normalno funkcionisati. Držite li se ovog saveta neće se plašiti drugih većih riba, biće manje pod stresom, a time i ređe obolevati i svakako duže živeti. Rado prihvataju listiće i granuliranu hranu. Takođe rado jedu živu hranu u vidu artemija i dafnija, larve komaraca i sl.Može se kombinovati sa bilo kojom ribicom koja je mirnog i ne agresivnog karaktera. Otporna je i retko oboleva, zbog svoje veličine pogodnije je držati je u većim akvarijumima.

Preuzeto sa: http://www.akvarioland.com/Palmeri.html

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki