FANDOM


Crna tetra (Gymnocorymbus ternetzi) potiče iz Brazila, Bolivije. Telo joj je svetlo sive boje sa izraženim crnim zadnjim delom. Peraja mužjaka su crna, kao i leđno peraje kod ženke. Kod ženke grudno, analno i karlično peraje imaju crnkastu boju. Mužjaci su izrazito teritorijalni i brane svoj prostor od ostalih tako što se šepure, šireći svoja leđna i analna peraja, dobijaju i intezivniju boju. Sve tetre su jatašice pa ih je potrebno držati u jatu od najmanje 5 jedinki kako bi formirale jato i mogle normalno funkcionisati. Ako su ribe u jatu neće se plašiti drugih većih riba, biće manje pod stresom, a time i ređe obolevati. Preporuka je držati tetre u akvarijumu od najmanje 50l. Jako vole gusto zasađeno bilje kako bi se mogle zavlačiti i sakrivati, pogotovo u vreme parenja.

Nisu izbirljive po pitanju hrane. Prihvatice sve vrste suvih hrana u obliku granula, listića i sl. Mogu se hraniti i živom i smrznutom hranom za slatkovodne ribice. Kao i sve tetre, miroljubive su pa se mogu držati sa ostalim doboćudnim tropskim ribama (npr. sve tetre, dvodihalice, živorotke, svi standarno veliki čistači).

Preuzeto sa: http://www.akvarioland.com/Crna_tetra.html

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki