FANDOM


Crvenooka tetra (Moenkhausia sanctaefilomenae) ima srebrno telo sa crnom pegom na korenu repa i crvenim polukrugom pokraj oka. Ukoliko je nesrećna u akvarijumu, boju će promeniti u crnosivu. Veoma otporna i snažna riba, zato je pogodna da bude prvi član u novom akvarijumu. Zauzima srednji sloj akvarijuma. Miroljubiva je i dobro se slaže sa drugim ribama u akvarijumu. Raste 5 – 7cm. Pripada familiji lososa. Poreklom je iz Južne Amerike. Mužjak je manji i vitkiji od ženke.

Može se gajiti u zajedničkom akvarijumu sa dosta biljaka. Idealna temperatura je 22-26 celzijusa, pH od 5,6 - 8,2, dGH 4 - 18. Prihvatiće svaku vrstu hrane: živu, suvu, zamrznutu. Bukvalno, ništa ne odbija (jede i goveđe srce i naseckane kišne i kalifornijske gliste, razne crviće...) i jede dok ima hrane u akvarijumu. Hrani se i malim, bolesnim ribicama i time smanjuje mogućnost pojave prekobrojnog podmlatka ili bolesnih ribica. Obično su bolesne ribice sa krivom kičmom sporije od zdravih primeraka pa ne stižu da pobegnu od usta tetri!

Mrest nije težak. Nije preterano zahtevna u pogledu kvaliteta vode. Dovoljan je akvarijum od 30-40l sa dosta biljaka. Mresti se među plivajućim biljem. Kad se mrest završi, odmah izvaditi roditelje da ne bi pojeli ikru. Mladi se izvaljuju nakon 2 dana. Kada proplivaju, najpre ih hraniti planktonima, a zatim artemijom.

Preuzeto sa: http://www.akvarijum.org/forum/moenkhausia-sanctaefilomenae-t967.html