FANDOM


Kišna glista ili gujavica (Lumbricus terrestris) pripada maločetinašima. Ima izduženo i člankovito telo prilagođeno za ukopavanje u podlogu.

Morfolofija i anatomija

Na prednjem delu tela nalazi se mali zaobljeni režanj, a iza njega je prvi kolutić (peristomijum) na kojemu se nalazi usni otvor. Na površini tela je jednoslojan epitel koji luči tanku kutikulu. Kutikula je porozna i kroz nju se izlučuje sekret koji vlaži površinu tela, čime se smanjuje trenje i olakšava izmena gasova (disanje se vrši preko površine tela). Ispod epitela nalazi se sloj kružnih, a ispod njega sloj uzdužnih mišića. Na površini tela se nalazi pojas žlezdanog epitela (klitelum) koji luči sluz (pomaže pri parenju) i kokon. Celom je u vidu parnih šupljina koje su okruženi peritonijumom. Peritonijum obrazuje dorzalnu i ventralnu mezenteru i pregrade (septe) između segmenata. Mezentere i septe drže crevo u središnjem delu. Celomska tečnost igra ulogu hidrauličnog kostura.

Krvotok je zatvorenog tipa. Sastoji se od dva glavna krvna suda – dorzalne i ventralne vene, koje se pružaju celom dužinom tela iznad, odnosno ispod creva. Dorzalna i ventralna vena su povezane poprečnim (bočnim) krvnim sudovima u svakom kolutiću. Pet bočnih krvnih sudova pulsira (bočna srca) čime se krv u dorzalnoj veni kreće od zadnjeg ka prednjem delu tela, a u ventralnoj obrnuto.

Nervni sistem je lestvičast. Sastoji se od moždanih ganglija od koje se unazad pruža parno trbušno stablo. U svakom segmentu se nalazi po par ganglija povezanih međusobno poprečnim vezama (komusurama) i istovremeno uzdužnim vezama (konektivama) sa parom ganglija susednih kolutića (podseća na lestvice).

Crevo je prava cev (jedino ono nije segmentirano), koje počinje usnim otvorom, nastavlja se na ždrelo (funkcionše kao pumpa), jednjak, želudac, te srednje i zadnje crevo sa analnim otvorom. Hrane se organskom otpadom koje se nalazi u zemlji, tako što gutaju zemlju.

Polni sistem je hermafroditan. Parenje se obavlja između dve jedinke koje se spajaju i razmenjuju spermatozoide. U kokon se polažu oplođena jaja i hranljivi sastojci, zatim se on odbacuje.

Posebne karakteristike - Kretanje se vrši naizmeničnim izduživanjem i skraćivanjem delova tela (kao talasi) uz odupiranje četinama o podlogu. Pri ovakvom kretanju se svaki segment ponaša kao zasebna vrećica unutar koje se nalazi tečnost i okružena je mišićima. Kružni i uzdužni mišići se kontrahuju antagonistički. Ima veliku moć regeneracije.

Preuzeto sa: https://sh.wikipedia.org/wiki/Ki%C5%A1na_glista