FANDOM


U parametre kvaliteta vode spadaju kiselost (pH), tvrdoća vode (dGH) koja potiče od kalcijum i magnezijum karbonata, drugi makro i mikro elementi neophodni za živi svet u akvarijumu, rastvoreni kiseonik... Vrednosti za koncentracije elemenata variraju u zavisnosti da li je u pitanju slatkovodni ili morski akvarijum.

Uputstvo za održavanje slatkovodnog akvarijumaEdit

Osnova za uspešno održavanje akvarijuma je korektno urađen filterski sistem, adekvatan veličini akvarijuma i količini ribica u akvarijumu. U svakom slučaju potrebno je obratiti pažnju da se ne ubacuje velika količina hrane u akvarijum. Količinu hrane morate sami utvrditi empirijski, poštujući jedno prosto pravilo: kada ubacite hranu u akvarijum, hrana treba da se zadrzi najvise 2 do 3 minuta. Ukoliko ribice ne pojedu hranu u tom roku, izvadite visak hrane mrežicom a sutra im dajte manje. Ribice hranite jednom dnevno, eventualno dva puta dnevno ali ubacite manju količinu hrane (obično se jedan veliki obrok podeli u dva manja). Da bi ribice brzo pojele hranu i da sva hrana bude dobro iskorišćena, treba kupiti hranu određene vrste i granulacije u zavisnosti od vrsta i veličina ribica koje imate. Sada postoje hrane za skoro zvaku grupaciju i veličinu ribica. Naš savet je da kupujete isključivo originalno zapakovane hrane, poznatih proizvođaca, sa vakuumski zatvorenim kutijama jer je to garant kvaliteta. Nikako nemojte uzimati prepakovane hrane u sumnjivim, loše odštampanim pakovanjima, jer tu nikako ne možete proveriti kvalitet. UPAMTITE: ZDRAVLJE, LEPOTA I DUGOVEČNOST RIBICA, UGLAVNOM ZAVISI OD KVALITETA HRANE I DOBROG FILTRIRANJA. Ukoliko poslušate savete u prethodnim redovima, održavanje akvarijuma će biti lagana aktivnost za koju ćete potrositi minimalno novca i jos manje vremena, 15-30 minuta mesečno. Održavanje slatkovodnog akvarijuma još podrazumevai promenu vode u akvarijumu, 20-30% ukupne zapremine. Promenu vode najbolje je raditi pomoću creva koje na kraju ima takozvano “zvono za sifoniranje”. Zvono uronite u podlogu akvarijuma i polako istačete vodu iz akvarijuma. Rezultat je da se iz podloge izvlači fina prljavština a kamenčići i pesak ostaje u akvarijumu. Dok ispraznite akvarijum 20-30 % treba očistiti (sifonirati) kompletnu površinu podloge u akvarijumu. U podlozi može da ostane malo finih otpadaka, ali ukoliko ih ima puno mogu promeniti hemizam vode, pH, miris… i na taj način ugroziti zdravlje akvarijuma i njegovih stanovnika. Ukoliko imate biljke u akvarijumu, sifoniranjem treba zaobići neposrednu blizinu korena biljke jer kidanjem korena ili njegovim rastresanjem možete ugroziti i biljku.

Za ponovnu dopunu akvarijuma možete koristiti odstajalu vodu ili vodu iz vodovoda u koju ste ubacili neke od kondicionera koji služe da neutrališu hlor ili teške metale, a vodu možete sipati u akvarijum posle pola sata delovanja kondicionera. Ukoliko, eventualno, vodu provučete kroz aktivni ugalj, možete je direktno usuti u akvarijum. Nikako nemojte u akvarijum sipati vodu iz omekšivaca vode koji mnogi imaju ugrađen u kuhinji (Zepter, Nobel, i sl.)! Ti uređaji daju čistu potpuno meku vodu, što kod ribica može da dovede do šoka. Inace i u radnjama nema omekšavanja vode upravo zbog novokupljenih ribica iz već starih akvarijuma.

Pranje filtera: Promenom vode ćete svakako izvući određenu količinu vode koja je čista. U toj vodi treba isprati mehaničke nečistoće iz filtera. Filter nikako nemojte prati u vodi iz česme, pogotovo vrućom vodom ili nekim deterdžentom. Na taj način ćete ubiti veliki deo ili čak sve korisne bakterije iz filtera i tako ćete značajno oslabiti biološki potencijal akvarijuma i ugroziti ravnotežu koja se uspostavljala mesecima. Filter ne mora biti čist “kao iz radnje”, i u njemu se može zadržati malo nečistoca. Upravo su to mesta u kojima se zadržavaju bakterije koje “jedu” nečistoće iz akvarijuma. Gde u prirodi možete naći idealno čisto? Verovatno nigde pa ni u Vašem akvarijumu ne treba da bude tako.

ZAPAMTITE: NI JEDNA PROMENA U PRIRODI NIJE NAGLA I SVAKA NAGLA PROMENA U VAŠEM AKVARIJUMU REZULTIRAĆE NEKIM PROBLEMOM, NA RIBICAMA, BILJKAMA, U VODI I SL. NIKADA NEMOJTE MENjATI KOMPLETNU VODU U AKVARIJUMU I UVEK JE BOLjE ODREAGOVATI NA VREME I ZA TO POTROŠITI 15 MINUTA MESEČNO… SIGURNO IH MOŽETE NAĆI A VREMENOM TO POSTAJE I UŽIVANjE. SVRHA POSTOJANJA AKVARIJUMA JE DA VAM TO BUDE UŽIVANjE A NE OPTEREĆENjE.

Uputstvo za održavanje morskog akvarijumaEdit

Da bi morski akvarijum bio održiv sistem a organizmi u njemu bili lepi i zdravi, najpre morate imati dobro uraden filterski sistem, dobar protok vode kroz akvarijum i osvetljenje adekvatnog kvaliteta i snage u odnosu na dubinu, vrstu i naseljenost akvarijuma. Ovo su osnovni preduslovi za solidan morski akvarijum... ostalo je ljudski faktor.

Univerzalna pravila za održavanje morskog akvarijuma su sledeca:

Jednom mesecno treba promeniti oko 20% vode i zameniti je vodom napravljenom od obicne vode ili RO vode i soli za morske akvarijume, u odgovarajucem odnosu (4 kg soli na 120 l vode). Tacan salinitet se proveri pomocu salinomera od pleksiglasa ili optickog salinomera (refrakromera), koji je precizniji. Ukoliko je akvarijum otvoren, voda isparava a svi ostali elementi ostaju u akvarijumskoj vodi. Nivo vode se održava tako što se u akvarijum dodaje obicna česmenska ili RO voda bez soli jer je so ostala u akvarijumu. Da rezimiramo: pri promeni vode se u akvarijum unosi slana voda a pri dolivanju vode se u akvarijum unosi obicna (slatka ) voda.

Voda se iz akvarijuma vadi pomocu tzv "zvona za sifoniranje" na taj nacin se izvuce necistoca iz podloge a kamencici ostanu na dnu. Vrlo je važno sifonirati podlogu akvarijuma jer se u nju zavuku razne organske i neorganske nečistoce (detritis), koje mogu umanjiti kvalitet vode u akvarijumu raspadanjem i taloženjem.

Ribice u akvarijumu se hrane jednom dnevno ili jednom u dva dana. Hrana za morske ribice je obicno umiksovana i prodaje se pod tim imenom. Morske ribice mozemo hraniti i hranom za slatkovodne ribice s tim da jednom nedeljno umesto ove hrane koristimo morske plodove iseckane ili izrendisane u smrznutom stanju. To je inace njihova prirodna hrana. Pošto u morskom akvarijumu ima puno raznovrsnih organizama one se hrane na različite načine.

Jako važno je da na vreme primetite loše stanje organizama, posebno ježeva, zvezdi i sasa jer ukoliko uginu u akvarijumu, mogu brzo i intenzivno zagaditi akvarijum i tako usmrtiti ostale stanovnike akvarijuma. Ukoliko primetite raspadanje nekih organizama, odmah ih iznesite iz akvarijuma u posebnu posudu sa vodom iz akvarijuma ili ih bacite jer, ukoliko je počelo raspadanje spasa im nema... Odmah promenite deo vode u akvarijumu 20-30% vode u zavisnosti od stanja vode. Ukoliko se voda u akvarijumu blago zamuti, morate odmah reagovati tako što proverite da li radi filter ili da li je uginulo nešto u akvarijumu. Odmah zameniti 20-50% vode i ubaciti u filter aktivni ugalj ili zeolit za prvu pomoć.

Preuzeto sa: http://www.aquaria.co.rs/uputstvo%20za%20odrzavanje%20akvarijuma.htm

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki