FANDOM


Malezijski puž (Melanoides tuberculata) potiče iz Afrike i južne Azije. Ovo su maleni puževi, uskih, šiljatih kućica sivo-smeđe boje sa crvenkasto-braonkastim šarama. Veličina odraslih puževa je od 3-8cm. Hrane se biljnim otpacima, ostacima hrane koja padne od ribica, bukvalno svaštojed, odličan je komunalac a ujedno i veoma dekorativan u samom akvarijumu.

Malezijski puževi se razmnožavaju ovoviviparno (ženka u sebi nosi oplođena jaja) ili partenogenezom (razvijanjem iz neoplođenih jajnih ćelija). Mladi puževi izlaze iz ženke kao već razvijene jedinke veličine oko 1-2 mm i zato ih ponegde zovu živorodni puževi. Puževi su polno zreli kada dosegnu dužinu od oko 5-10 mm. Uglavnom se vrlo brzo razmnožavaju... Mirni puževi koji su neutralni stanovnici akvarijuma. Ne bi ih trebalo držati sa ciklidima, botijama, helenom. Temperatura vode koja im odgovara je od 20-29°C. Ovi puževi su vrlo poželjni među akvaristima zbog više razloga. Ukopavanjem u podlogu, malezijski puževi pomažu da se iz nje oslobode otrovni gasovi i da se podloga obogati dodatnim količinama kiseonika. Biljke ne jedu. Nazivaju ih i ’’meteorolozi’’ zbog toga što izlaze iz podloge kada dođe do promene vazdušnog pritiska.

Preuzeto sa: http://www.akvarioland.com/Meteorolog_puz.html

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki