FANDOM


Microrazbora varijetet galaxy (Danio margaritatus) potiče iz Myanmara (Vijetnam) i tamo živi samo u jezeru Inle i reci Salween. Opisana je tek 2006. godine, ali je vrlo brzo zbog svoje male veličine i boja postala vrlo traženi stanovnik akvarijuma. Velika je tek 2-3 cm. Valjkastog je oblika i izrazito uska. Mužjak je naravno življih i upadljivijih boja. Osnovna mu je boja plavo-zelena, a duž celog tela raspoređene su žute tačkice. Peraja su duža nego kod ženke, a na njima su narandžastocrvene mrlje. Ova kombincija boja izrazito je privlačna u zelenilu akvarijuma, što ovoj ribi daje posebnu čar. Ženka je nešto sitnija, zagasito zelene je boje i bez crvenih područja na perajima. Preporučuje se da se drže na temperaturama od 23-26°C, ali pošto u prirodnoj sredini preživljavaju i na temperaturi ispod 20°C, pretpostavlja se da i u akvarijumu mogu podneti niže temperature. Traže blago alkalnu vodu, dakle pH iznad 7. Potrebno ih je držati u jatu od najmanje 5 jedinki kako bi formirale jato i mogle normalno funkcionisati. Držite li se ovog saveta neće se plašiti drugih većih riba, biće manje pod stresom, a time i ređe obolevati.

U prirodi se hrane insektima, ali i biljnom hranom, pa im u akvarijumu moramo osigurati osnovnu hranu za tropske ribice, može i ona sa većim sadržajem vitamina, za bolju boju, larve komaraca, dafnija i slično. Ovo je mala ribica pa stoga voli manje mirnije ribice, odnosno idealan je izbor sa gupikama, patuljasim vrstama muljaša, može i sa platikama, kao i Rasborama espei. Traži puno prostora sa mnoštvom bilja, iako je vrlo mala ribica.

Preuyeto sa: http://www.akvarioland.com/Microrasbora_sp%20_Galaxy.html

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki