FANDOM


Microsorum pteropus je je vrsta paprati sa izduženim listovima, izražene nervature. Listovi su otporni na napade ribica. Njena visina dostiže maksimalno 15-30cm, a grananje u širinu ide od 12-20cm.

Voli zasenu, odnosno slabije svetlo. Preporuka je da se sadi u senci drugih biljaka, jer tada će imati optimalne uslove za svoj rast i razvoj.

Spada u red nezahtevnih biljaka, laka je za gajenje, nije neophodno prihranjivanje i CO2, mada se uvek preporučuje radi boljeg napredovanja biljke. Sadi se kao vrste iz roda Anubias, tako što se veže za panj ili kamen sa koncem, vremenom konac istrune, a za to vreme se korenje prihvatilo za površinu na koju smo je vezali. Ne preporučuje se sadnja u podlogu, jer rizom može da istruli ako nije ostavljen slobodan iznad.

Biljka se razmnožava jednostavnim deljenjem, tako što se odseče deo matične biljke koji sadrži rizom i nekoliko listića. Odsečeni deo predstavlja novu mladu biljku koju sadimo na željeno mesto. Može se razmnožavati tako što će na starijim razvijenijim listovima da se formiraju mlade biljke, kada ovi novi pelceri puste korenčiće mogu da se odvoje od matične biljke i zasade zasebno. Spororastuća je vrsta.

Najčešće se sadi – vezuje na panj ili kamen u srednjem delu akvarijuma, ali se takođe može naći i u senci visokih biljaka zadnjeg plana.

Preuzeto sa: http://www.akvarioland.com/Biljke%20prednjeg%20plana/Srednji%20plan/Srednji_plan/Microsorum_pteropus.html

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki