FANDOM


Da bi morski akvarijum bio održiv sistem a organizmi u njemu bili lepi i zdravi, najpre morate imati dobro uraden filterski sistem, dobar protok vode kroz akvarijum i osvetljenje adekvatnog kvaliteta i snage u odnosu na dubinu, vrstu i naseljenost akvarijuma. Ovo su osnovni preduslovi za solidan morski akvarijum... ostalo je ljudski faktor.

Univerzalna pravila za održavanje morskog akvarijuma su sledeca:

Jednom mesecno treba promeniti oko 20% vode i zameniti je vodom napravljenom od obicne vode ili RO vode i soli za morske akvarijume, u odgovarajucem odnosu (4 kg soli na 120 l vode). Tacan salinitet se proveri pomocu salinomera od pleksiglasa ili optickog salinomera (refrakromera), koji je precizniji. Ukoliko je akvarijum otvoren, voda isparava a svi ostali elementi ostaju u akvarijumskoj vodi. Nivo vode se održava tako što se u akvarijum dodaje obicna česmenska ili RO voda bez soli jer je so ostala u akvarijumu. Da rezimiramo: pri promeni vode se u akvarijum unosi slana voda a pri dolivanju vode se u akvarijum unosi obicna (slatka ) voda.

Voda se iz akvarijuma vadi pomocu tzv "zvona za sifoniranje" na taj nacin se izvuce necistoca iz podloge a kamencici ostanu na dnu. Vrlo je važno sifonirati podlogu akvarijuma jer se u nju zavuku razne organske i neorganske nečistoce (detritis), koje mogu umanjiti kvalitet vode u akvarijumu raspadanjem i taloženjem.

Ribice u akvarijumu se hrane jednom dnevno ili jednom u dva dana. Hrana za morske ribice je obicno umiksovana i prodaje se pod tim imenom. Morske ribice mozemo hraniti i hranom za slatkovodne ribice s tim da jednom nedeljno umesto ove hrane koristimo morske plodove iseckane ili izrendisane u smrznutom stanju. To je inace njihova prirodna hrana. Pošto u morskom akvarijumu ima puno raznovrsnih organizama one se hrane na različite načine.

Jako važno je da na vreme primetite loše stanje organizama, posebno ježeva, zvezdi i sasa jer ukoliko uginu u akvarijumu, mogu brzo i intenzivno zagaditi akvarijum i tako usmrtiti ostale stanovnike akvarijuma. Ukoliko primetite raspadanje nekih organizama, odmah ih iznesite iz akvarijuma u posebnu posudu sa vodom iz akvarijuma ili ih bacite jer, ukoliko je počelo raspadanje spasa im nema... Odmah promenite deo vode u akvarijumu 20-30% vode u zavisnosti od stanja vode. Ukoliko se voda u akvarijumu blago zamuti, morate odmah reagovati tako što proverite da li radi filter ili da li je uginulo nešto u akvarijumu. Odmah zameniti 20-50% vode i ubaciti u filter aktivni ugalj ili zeolit za prvu pomoć.

Preuzeto sa: http://www.aquaria.co.rs/uputstvo%20za%20odrzavanje%20akvarijuma.htm

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki