FANDOM


Muljaš (Brochis splendes) predstavlja ribu dna tj zadužen je za čišćenje dna akvarijuma. Najveće nalazište u Južnoj Americi je niži sliv reke Parane i priobalnim rekama u Urugvaju i Brazilu.


Izgled-Karakterističnog izgleda za ovaj rod. Usta postavljena na dole sa dva para brčića i po par kraćih izraštaja na gornjoj i donjoj usni. Dva leđna peraja su odlika celog roda, drugo je kraće. Kod mužjaka prvo leđno peraje je uočljivo produženo. Ženke su nešto veće i sa okruglastim stomakom koji ima ružičaste nijanse kada je ženka polno zrela. Osnova tela je svetla i pokrivena brojnim zelenkasto-plavim mrljama. Ove mrlje su na repu nanizane u linije, a sličan raspored šara ponekada može da se vidi i na celoj ribici. Čitavo telo odlikuje se sedefastim prelivima. Varijeteti - Ovo je vrsta koja je malo modifikovana u akvaristici. Originalna boja je tamnija, a razvijena je i albino forma. Pored ove dve postoji još nekoliko varijeteta.

Ishrana - Prihvata svaku ponuđenu hranu, a posebno crve. Isključivo se hrani otpacima, prihvata granuliranu hranu, takođe prihvata i hranu na bazi algi ili biljaka poput spiruline i sl.

Ponašanje - Nije agresivna, dobroćudna je ribica. Može se kombinovati sa krupnijim ribicama poput skalara kao i sa sitnijim i sl. Izuzetno je aktivna i živahna ribica. Miroljubiva ribica koja se drži dna i pliva u grupama. Zavisno od količine kiseonika različitom učestalošću će izlaziti na površinu. Tom prilikom najčešće pliva strelovito na gore i nazad. Ukoliko ovakvi izroni postanu česti, npr. svakih 1-2 minuta to može ukazati na smanjenu količinu kiseonika ili neki drugi uzrok otežanog disanja.

Akvarijum - Vrlo je popularna riba i zastupljena je u akvaristici. U akvarijumu se ponaša u opštem maniru Coriyoras-a što znači da zahteva biljke u akvarijumu i slabije osvetljenje. Telo im je izuzetno vretenasto prilagođeno brzim strujanjima vode. Trebalo bi ih držati u grupi od nekoliko primeraka. Voda treba da je neutralna i srednje tvrdoće, a podloga što finija. Preporučuje se da se drže na temperaturama od 24 - 28°C. Traže blago kiselu pH, između 6 – 7,5. Uvek je aktivan. Može se držati i u manjem akvarijumu. Preporučuje se u jatu od 5 jedinki jer se grupno kreće i funkcioniše.

VarijetetiEdit

Varijeteti muljaša se razlikuju međusobno po boji, šarama i veličini.

  • Koridors sterbai (Corydoras sterbai) je pronađen u Boliviji i Brazilu. Jedinke mogu da porastu do 6cm. Po telu imaju crne prugice i jako atraktivno izgledaju.
  • Panda (Corydoras panda) je pronađen u Boliviji i Brazilu. Jedinke mogu da porastu do 6cm. Po telu imaju dve crne prugice i jako atraktivno izgledaju.
  • Paleatus (Corydoras paleatus) je pronađen u Boliviji i Brazilu. Jedinke mogu da porastu do 6cm. Sive su boje sa flekicama tamno sive boje do crne.
  • Paleatus albino (Corydoras paleatus albino) je pronađen u Boliviji i Brazilu. Jedinke mogu da porastu do 6cm. Roznjikave su boje sa crvenim očima.
  • Eneus (Corydoras aeneus) je pronađen u Boliviji i Brazilu. Jedinke mogu da porastu do 6cm. Boja tela im je čokoladna do sjajne narandžasto-bele pruge.
  • Juli (Corydoras julii) je pronađen u Južnoj Americi. Jedinke mogu da porastu do 4 do 6cm. Boja tela im je bela ili žura sa crnom bočnom crtom i vertikalnim prugama.
  • Pigmejac (Corydoras pygmeus) je pronađen u Brazilu. Najmanja vrsta iz roda Corydoras. Odrasle matične jedinke mogu da porastu svega 2cm. Telo im je vretenasto, sivo - bele boje sa tamnom prugom celom dužinom po sredini tela. Preporučuje se kombinovanje sa drugim sitnim miroljubivim ribicama koje ga neće uznemiravati zbog njegove male veličine.
  • Crni koridoras (Corydoras aeneus Black) poznat i kao blek venecuela muljaš, pronađen u Boliviji i Brazilu. Jedinke mogu da porastu do 6cm. Boja tela im je mat crna.

MrestEdit

Mrest nije težak, ali ponekad kao i sa drugim oklopnim somićima potrebno je nekoliko okidača da bi se stvarno odigrao. Jedan dobar princip je postavljanje grupe ovih riba u dobro filtriran akvarijum od oko 50l. Odnos polova 1:2 za mužjake, pa čak i više zbog načina oplodnje. U akvarijumu bi trebalo da ima dosta javanske mahovine (Vesicularia dubyana) i stalna količina žive hrane. Svetlo prigušeno, a cirkulacija jaka. Radi podsticanja mresta deo vode može da se menja mekšom i hladnijom vodom. Pri tome je poželjno konačni nivo vode smanjiti. Krajnji uslovi bi trebalo da budu kiselost 6.5-7, dH ne preko 10, i temperatura od 22-24°C. Voda mora biti sa visokim sadržajem kiseonika.

Mrest se odvija obično izjutra. Primeti se veća aktivnost i mužjaka i ženki. Ženke će ukoliko su spremne za mrest početi da tragaju za pogodnim mestima, plivajući u kružnim pokretima i istražujući brcima staklo akvarijuma, lišće biljaka i dr. Nekoliko mužjaka će pratiti spremnu ženku pokušavajući da se sredinom tela postave ispred njenih usta. Ženke tada počinju da izbacuje nekoliko komada ikre koje drže u korpici načinjenoj od spojenih analnih peraja. Najuspešniji mužjak će izbaciti paketić mleči koji ona prima i moguće usmerava ka ikri. Konačno kada pronađe odgovarajuću poziciju ona će zalepiti ikru i pričvrstiti je ustima čime će verovatno nastaviti oplodnju ukoliko je nešto mleči zaostalo. Ženke će u svakom ciklusu položiti 1-5 jaja i tako sve dok ne postignu konačnih 100-300 komada. Po pravilu ribe se uklanjaju posle mresta. Roditelji ne bi trebalo da jedu ikru, ali jedinke koje nisu bile aktivne u mrestu to često rade.

Ikra je veličine 1-2mm. I razvija se u mlade ribice za 3-4 dana. Mladi se od prvog dana mogu hraniti artemijom ili još bolje mikrocrvima, ali čak i nekom finom suvom hranom. Rastu brzo.

NapomenaEdit

Ovo je verovatno najzastupljeniji oklopni somić kod nas - popularno zvan muljaš. Vrlo je otporna riba i u zadnje vreme se dosta koristi u akvarijumu sa zlatnim ribicama jer lako podnosi nižu temperaturu koja ipak ne bi trebalo da je preterano niska.

GalerijaEdit


Preuzeto sa: http://akvaristikasimeunovic.weebly.com/baza-riba.html

http://www.akvarioland.com/Corydoras_sterbai.html

http://www.akvarioland.com/Koridoras_panda.html

http://www.akvarioland.com/Koridoras_paleatus.html

http://www.akvarioland.com/Koridoras_paleatus_albino.html

http://www.akvarioland.com/Koridoras_eneus.html

http://www.akvarioland.com/Juli_koridoras.html

http://www.akvarioland.com/Pigmejac.html

http://www.akvarioland.com/Koridoras_eneus_black_venezuela.html

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki