FANDOM


Mužjakov stomak je u obliku slova V, a ženkin polukružnog oblika. Rastu do 40cm, ali u akvarijuma do 25cm. Vrlo su agresivne, napadaju sve ostale ribe, pa i ljude. Ne plaše se bilo koje životinje, pa i nekoliko puta veće. Pirane se zadržavaju u jatima koja su rastresena, a čim naiđe žrtva, one se sakupe i započinju napad.

U akvarijumu napadaju sve ostale ribe, tako da mogu živeti samo sa svojom vrstom. Pirane su u akvarijumu plašljive i zbunjene. Kad se uplaše padaju u trans, napadaju i kidaju sve sto im dođe pod zube, čak i druge pirane. Ako neka oslabi, ili bude ranjena, druge se neće kolebati da je rastrgnu. Imaju jake čeljusti i oštre zube.

Ova riba je jako izdržljiva i otporna na bolesti. Potreban je veliki akvarijum 200-300l, temperatura 22-26C. Prilagodiće se na svake uslove. Jedu svu hranu, najbolje mesnatu: gliste, insekti (skakavci), crvi, tubifeks i dr. Razmnožavanje - mreste se u grupama, razbacaju ikru po podlozi, a zatim je traže da je prožderu. Po agresivnosti su poznate tri vrste: Serrasalmus rhombeus, Serrasalmus natteri i Serrasalmus piraya.

Akvarijum treba da zadovoljava potrebe ribe, pre svega u smislu dužine koja ne bi trebala da bude ispod 120 cm, širine 50 cm i visine 50 cm. Znaci akvarijum od minimum 250 - 300l. Preporucuje se nekih 50-tak litara po ribi. Potrebno je da je uređen sa dosta zaklona i da je zasadjen biljem jer je pirana u principu plasljiva riba koja će veći deo dana provesti upravo u tom zaklonu ili statična u jednom mestu. Svetlo bi trebalo da bude priguseno, ali je moguce uz trud i zalaganje navići ribe i na svetlo koje je potrebno i malo zahtevnijim biljkama. Filter treba da je u stanju da za 1 h očisti 50 % više vode od zapremine akvarijuma, npr 400l akvarijum i pumpa od 600l/h. Dobra filtracija je jako bitna zbog ostataka nepojedene hrane koja zapada u razne delove akvarijuma i raspada se, te zagadjuje vodu i mogla bi loše uticati na zdravlje riba u vrlo kratkom roku (par sati).

Poželjno je ali ne i obavezno, koriscenje tzv. power head-a zbog stvaranja vodene struje u samom akvarijumu. Preporučuje se korišćenje rečnog šljunka ili kvarcnog peska za podlogu. Poželjno je izbegavati postavljanje bilo kakve dekoracije oštrih ivica u akvarijumu. Vodu u akvarijumu je poželjno menjati jednom nedeljno po makar 15 - 20%.

Preuzeto sa:

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki