FANDOM


Pristela (Pristella maxillaris) potiče iz Južne Amerike, Amazonije. Ova riba ima široko, pljosnato telo, karakteristično za sve tetre. Srebrnkasto-prozirne je boje, a na perajima ima crnkastu mrlju presecenu zutom, na vrhu belom bojom. Karakteristična je i crna tačka sa obe strane koja se nalazi na gornjoj polovini tela odmah iza škrga. Repna peraja su im obojena blago crvenom bojom. Mužjaci su manji i tanji od ženke sa jače izraženim crvenim nijansama repnog peraja. Ženke su zaobljenije i repno peraje im je crvene boje slabijeg intenziteta. Porastu maksimalno do 5 cm. Sve tetre su jatašice pa ih je potrebno držati u jatu od najmanje 5 jedinki kako bi formirale jato i mogle normalno funkcionisati. Ako su ribice u jatu neće se plašiti drugih većih ribica, biće manje pod stresom, a time i ređe obolevati. Preporuka je držati tetre u akvarijumu od najmanje 50l. Jako vole gusto zasađeno bilje kako bi se mogle zavlačiti i sakrivati, pogotovo u vreme parenja.

Nisu izbirljive po pitanju hrane. Prihvatice sve vrste suvih hrana u obliku granula, listića i sl. Mogu se hraniti i živom i smrznutom hranom za slatkovodne ribice. Kao i sve tetre, izuzetno su dobroćudne pa se mogu držati sa ostalim doboćudnim tropskim ribicama (npr. sve tetre, dvodihalice, živorotke, svi standarno veliki čistači).

Preuzeto sa: http://www.akvarioland.com/Pristela_tetra.html

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki