FANDOM


Malene rupe u glavi iznad oka. Vremenom se njihov broj povečava i rupe postanu veće. Često napada ciklide - posebno južnomeričke, oskare i diskuse. Na kraju ribica umire od neuhranjenosti i infekcije. Postoje razne teorije o uzroku bolesti a u nekim slučajevima povezuje se sa praživotinjom hexamitom, ali to je pogrešno. Uzrok tome je što se te dve bolesti često javljaju istovremeno. Glavni uzrok je nedostatak vitamina C i vitamina D, kalcijuma i fosfora i stres. Do nedostatka dolazi zbog loše ishrane, ne menjanja vode ili prevelike upotrebe aktivnog uglja u filteru.

Potrebno je prvo provjeriti da je kvalitet vode optimalan da bi se smanjio stres. Poželjno je ukloniti aktivni ugalj iz filtera jer on odstranjuje hranjiva jedinjenja i davati ribicama hranu obogaćenu vitaminima - posebno C vitamin, pojačati biljnu ishranu. Ako se ribice hrane kravljim srcem (veći ciklidi) treba smanjiti tu vrstu hrane. Rupe u glavi se vrlo retko pojavljuju u akvarijumima sa biljkama, verovatno zbog toga što ribice dobiju hranjive sastojke grickajući biljke i alge koje sadrže vitamin C i ostalo.

Preuzeto sa: http://www.ciklidi.com/akvarij/bolesti/bolesti_rupe.shtml

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki