FANDOM


Serpa (Hyphessobrycon serpae) potiče iz Južne Amerike. Ova riba ima malenu glavu i široko, pljosnato telo. Leđno peraje je visoko nasađeno, a podrepno je produženo i gotovo uvek se spaja s repnim. Riba je crvene boje, sa crnom mrljom sa svake strane škrga, te je leđni i spoljni rub podrepnog peraja takođe crne boje, dok je ostatak crven. Mužjak ima nešto veće i duže leđno peraje i u jatu se ističu intenzivnijom bojom. Boja će biti intenzivnija ako je voda mekša i kiselija. Oba pola podjednake su veličine, od 4 - 5 cm.

Sve tetre su jatašice pa ih je potrebno držati u jatu od najmanje 5 jedinki kako bi formirale jato i mogle normalno funkcionisati. Držite li se ovog saveta neće se plašiti drugih većih riba, biće manje pod stresom, a time i ređe obolevati. Preporuka je držati tetre u akvarijumu od najmanje 50l. Jako vole gusto zeleno bilje kako bi se mogle zavlačiti i sakrivati, pogotovo u vreme parenja.

Dovoljno je da ih hranite osnovnom hranom za tropske ribice u listićima, ali s obzirom da žive u središnjem delu akvarijuma vrlo rado će prihvatiti i granulice, i to sitnije ili srednje veličine, zavisno od veličine riba.

Kao i sve tetre, izuzetno su dobroćudne pa se mogu držati sa ostalim doboćudnim tropskim ribama (npr. sve tetre, dvodihalice, živorotke, svi standarno veliki čistači, barbusi).

Preuzeto sa: http://www.akvarioland.com/Serpa.html

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki