FANDOM


Tubifeksi su vrlo tanki crvi, dugi 1-5 cm, crvene boje, a postoje i druge vrste. Žive u sporo tekućim slatkovodnim rekama, potocima i barama u mulju, najcešsce kraj kanala otpadnih voda, klaonica i industrija hrane. Vrlo su bogati amino-kiselinama i proteinima, ali su zbog većeg sadrzaja masti opasni za stalno hranjenje riba, pa ih trebamo davati u kombinaciji sa laganom hranom. Zbog staništa u kojem žive moramo paziti da ne zagadimo akvarijum , pa ih moramo dobro oprati pre hranjenja ribica. Koloniju tubifexa drzimo u plitkoj vodi (u posudi neka bude tanki sloj od 3-4cm tubifexa i isto toliko vode iznad njih) koju trebamo što češće menjati (najbolje je da voda stalno "curi") tako će nam ostati duže živi. Žive crve moramo davati ribama u tolikoj količini da ribice mogu odmah pojesti, u suprotnom bi se oni koji su pali na dno akvarijuma poceli zavlaciti u podlogu, razmnozavati se i zamucivati vodu. Manjim ribicama naseckamo tubifeks da ga mogu lakse progutati.

Tubifeks (Tubifex tubifex) su žitelji najprljavijih muljevitih obala reka i potoka. Najviše ih nalazimo u vodama gde se izlivaju otpadne vode kanalizacije, pivara, mlekara, skrobara pa čak i svinjaca. U tom mulju žive ove sitne, tanke glistive duge i po nekoliko centimetara. Jednim delom su u mulju a drugi deo slobodno pliva u vodi. Hrane se muljem odakle uzimaju organske materije. Po hranljivoj vrednosti tubifeks je svakako najhranljivija živa hrana, ali ima jednu veliku manu, a to je da je stanovnik otpadnih voda. Tubifeks je veoma otporan i može da živi u veoma zagađenim sredinama kako se hrani muljem koji je zatrovan. Podmetnemo cediljku, ispod ove stavimo cediljku sa sitnijim okcima, a ispod nje možemo staviti komad guste tkanine na kojoj će se zadržati najsitniji plakton koji je golim okom nevidljiv. Ribu hranimo prema veličini plaktona, najsitniji dajemo najmanjim ribicama a krupnije odraslim ribicama. Neki akvaristi tvrde da je za veličinu hrane koje mogu progutati male ribe najbolje merilo veličina oka mlađi i da oni veći komad od njihovog oka ne mogu progutati.

Ako sami vadite tubifeks ili ga kupujete, odmah ga kod kuće treba isprati u više voda, a zatim ga i ostaviti u veoma plitkoj posudi sa malo vode da stoji nekoliko dana. Svakodnevno 3-4 puta gužvu tubifeksa treba preneti u drugu posudu i videćemo da se u posudi uvek stvara muljevit talog koji vremenom tubifeks izbacuje. Neki akvaristi prvog dana sa tubifeksom pomešaju malo obarene i izdrobljene šargarepe koju tubifeks pojede pa tako brže i lakše izbaci mulj koji je u njemu. Svakako tubifeksom ribe treba hraniti tek pošto se on u toku 2-3 dana dobro iščisti. Ko ima ozonizator, pre davanja „porciju“ tubifeksa treba ozonom dezinfikovati.

Preuzeto sa: http://www.akvarijum.org/forum/tubifex-t187.html

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki