FANDOM


Zebrasta nerita (Neritina natalensis sp. Zebra) potiče iz Afrike – Somalija, Kenije, Tanzanije, južne Afrike. Nerita zebra je dobila svoj naziv po izgledu same kućice koja je svetlo braon boje prošarana crnim prugama. To je puž čija veličina u prečniku ne prelazi 2,5cm. Hrani se isključivo algama, odličan je komunalac a ujedno i veoma dekorativan u samom akvarijumu. Ovu vrstu puža potrebno je dodatno prehranjivati barenim povrćem, spirulinom i sl.

Izuzetno je teško razmnožiti puževe iz ovog roda, jer su im potrebni specifični uslovi. Poznato je da je za njihovu reprodukciju potrebna poluslana voda u određenim fazama razvoja, kao i specijalna vrsta ishrane za mlade. Nisu hermafroditi, ali se pol teško može utvrditi, eventualno kada se upare, a to se najčešće dešava kada je svetlo ugašeno. Mirni su puževi koji su neutralan stanovnik akvarijuma. Ne bi ih trebalo držati sa ciklidima, botijama. U prirodnom staništu su navikli na periode sa plimom i osekom, tako da se nemojte začuditi ukoliko ovaj puž bude pokušao da izađe van akvarijuma. Temperatura vode koja im odgovara je od 22-26 celzijusa. Životni vek im je 3-5 godina.

Preuzeto sa: http://www.akvarioland.com/Zebrasta_nerita.html

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki