FANDOM


Zebrice (Brachzdanio rerio) potiču iz Azije, reke Ganges-Indija, Bangladeš, Nepal - reka Jamuna, reka Mahanadi. Riba Badis badis voli jako ubiljene akvarijume, sa dosta skrovitih mesta. Preporuka je 75 litara, sitan šljunak i pesak. Toleriše držanje i u manjim akvarijumima. Može se kombinovati sa bilo kojom ribicom koja je mirnog i ne agresivnog karaktera. Nije puno zahtevna ribica i zahvalna je za početnike. Izuzetno je aktivna i živahna ribica. Nakon aklimatizacije znaju postati umereno agresivne, te je preporučeno držati ih zajedno u akvarijumu sa puntiusima, razborama, zebricama, colisama, corydorasima, lorikaidima i kulijima.

Omiljena hrana im je živa hrana - crvi, insekti i račići, a vremenom se mogu navići i na suvu hranu, kao i na komadiće mesa. U prirodi se hrane insektima, crvima, dok u akvarijumskim uslovima rado prihvataju listiće, granuliranu hranu. Takođe rado jedu živu hranu u vidu artemija i dafnija, larve komaraca i sl. Upozorenje -- Ova vrsta je osetljiva na bolesti, posebno na riblju tuberkulozu, paziti na parametre i redovitu izmenu vode.

RazmnožavanjeEdit

Mužjaci su življe obojeni, ženke imaju zaobljene stomake. Mužjaci su sitniji sa dužim perajima dok je kod ženki obratno. Razmnožavanje je vrlo jednostavno, iako ne i produktivno. Temperaturu namestiti na 25-30°C . Traže blago kiselu vodu ili blago alkalnu vodu, pH između 6 - 8.Dovoljni su im mali mresni akvarijumi, s pećinama ili biljem na dnu. Ženka mora imati skrovito mesto - ona će prići mužjaku kada bude spremna za parenje. Ritual započinje plivanjem para jednog oko drugog, povremeno se grizu u usta i vuku unazad. Mužjaci dobivaju prekrasne boje. Nakon plesa, ribe se povlače u pećinu i započinju parenje. Ženka ispušta stotinjak jajašaca iz kojih se mališani legu nakon 2-3 dana. Poprilično su nesamostalni, mali proplivaju tek nakon dve nedelje. Za to vreme se tata brine o njima. Nakon što proplivaju, preporučuje se odvojiti roditelje, ali to nije neophodno ako ih dobro hranimo.


Preuzeto sa: http://akvaristikasimeunovic.weebly.com/baza-riba.html

http://www.akvarioland.com/Danio_rerio_glofish.html

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki